söndag 29 november 2009

Vad har regeringen emot högskoleutbildning?

Regeringen vill gärna framhäva att man bedriver en politik för kunskap och utbildning. Folkpartiet har en särskilt hög svansföring i dessa frågor och främställer sig gärna som akademikernas försvarare. Värnskatten - d.v.s. den extra skatt som människor med mycket höga inkomster betalar - brukar exempelvis beskrivas som en "straffskatt på utbildning".

Märkligt blir då Folkpartiets tysta medgivnade när regeringen nu genomför ännu en förändring som drabbar dem som studerat på högskola. Den sjukpenning man får ska hädanefter inte längre beräknas utifrån den inkomst man förväntas få framöver utan efter den inkomst man haft den senaste tiden. Följden blir att en arbetstagare som blir sjuk just efter en period av t.ex. studier eller arbetslöshet får en mycket låg ersättning. (Att man slår mot den som har varit arbetslös är förstås lika upprörande, men annat är knappast att vänta av regeringen, så det kommenterar jag inte närmare just nu.) Sedan tidigare har man ändrat regelerna i a-kassan så att den som blir arbetslöshet efter studier inte kan räkna med någon ersättning. Är detta tacken för den som satsar på utbildning TROTS att villkoren för den som pluggar är så knapra? Var är Jan Björklund när man faktiskt borde kunna ha nytta av honom?

Nej, jag tar tillbaka det där sista. Det är inte mer Jan Björklund det här landet behöver. Det som behövs är en ny regering som inte ser kunskap och utbildning som användbara floskler utan som grunden för en god samhällsutveckling. Och som bygger upp ett trygghetssystem där alla får plats.

Inga kommentarer: