I veckan kom ännu en rapport sombekräftade det vi redan visste: Vi måste minska vår
köttkonsumtion. Tre Chalmersforskare konstaterar att om inte
konsumtionen av kött i allmänhet och nötkött i synnerhet minskar
drastiskt kommer allt utrymme för växthusgasutsläpp som finns år
2050 ätas upp av matproduktionen. Med andra ord – antingen ändrar
vi matvanor eller glömmer bilar, flygplan och industriproduktion
helt och hållet. Från köttlobbyn kommer nu det vanliga svaret: Om
bara köttet är svenskt är det fritt fram att frossa. Det är hög
tid att ta död på denna seglivade myt om vi ska ha en chans att
ställa om till en hållbar livsstil.
När LRF och andra köttkramare
beskriver svensk köttproduktion målar man upp bilder av betande
kossor som håller landskapet öppet och bevarar den ekologiska
mångfalden. Men frågan är om det ens är relevant att prata om
svenskt kött. De svenska korna lever inte främst av gräs på gröna
ängar. De proppas fulla på importerat soja, inte sällan från
skövlad regnskogsmark i Brasilien. Visserligen är det sant att
svenskslaktat nötkött ger upphov till något lägre utsläpp än
importerade brasilianska biffar, främst beroende på att
brasilianska kreatur lever längre och därför hinner generera mer
utsläpp. Men att den ”svenska” köttproduktionen på dagens nivå
eller högre skulle vara förenlig med hållbarhet är helt enkelt
rent nonsens.
Det är utmärkt att
forskningssamhället nu ger oss allt djupare kunskaper om köttets
klimatpåverkan. Nu väntar jag bara på modiga politiker som vågar
tala klarspråk om minskad köttkonsumtion.
2 kommentarer:
Slakta myter hellre än kor! Härlig rubrik du fick till! :-)
Personligen tycker jag att vi ska ta ett nappatag BÅDE med köttätande OCH bil- och flygåkande OCH industriell produktion.
Det är dags för ett nytt sätt att leva, ett nytt sätt att tänka, helt enkelt!
Tack, man får försöka vårda sina västsvenska rötter och leta dubbeltydigheter ;) Eller hur! Ny livsstil - snål på energi och generös med kärlek.
Skicka en kommentar